maandag 20 augustus 2012

Energie en het lichaam

 

In de yogalessen spreek ik vaak over het lichaam. In de yoga is het één lichaam dat bestaat uit meerdere lagen of koshas. De koshas kan je zien als energetische uitdrukkingen van je diepere Essentie of Zijn. Je diepere Essentie of Zijn kent in tegenstelling tot de koshas geen vorm en geen verandering. Via de koshas kan je onderscheiden en waarnemen op verschillende niveaus.
  • het fysieke annamayakosha
  • het energie pranamayakosha
  • het mentale manomayakosha
  • het intellect/intuitie vijnanamayakosha
  • het vreugde/bliss anandamayakosha
Het lichaam voelt honger en gaat aardappels schillen. De fysieke hand pakt een aardappel en gaat die schillen. Het lichaam gaat bloeden als het mes uitschiet bij het schillen. De pijn die het lichaam voelt hoort bij het mentale lichaam. De schrik en de reactie die de aardappel laat vallen ook. Het intellect geeft een inzicht over het lichaam, de verwonding en over aardappels.
De energielaag in de mens is ook veranderlijk, neemt af als het teveel aardappels schilt, doordat de pijn te heftig is, van de schik, of doordat het lichaam honger heeft. De energielaag neemt toe als het getroost wordt en als er gegeten wordt.
Energie is daarmee ook de verbinding tussen alle andere lagen. De levensenergie of prana staat in directe verbinding met de Essentie of Bewustzijn zelf. Deze oorspronkelijke energie drukt zich uit in de verschillende patronen en de lagen van het lichaam. Door het bewust te worden van deze patronen wordt je gevoeliger en onstaat er ruimte voor een nieuwe balans.


Een simpele manier om je energie te voelen is je handen hard tegen elkaar aan te wrijven en ze tegenover elkaar te houden op een afstand van ongeveer 2 cm. Je ogen te sluiten en je aandacht te brengen naar de ruimte tussen de handen. Voel wat er is, dat kan een tinteling of stroming zijn. Breng je handen wat meer uitelkaar 10-20 cm. Voel wat er zich afspeelt in die veld.

We beginnen het nieuwe najaarsseizoen 2012 met het opnieuw in balans komen door o.a.deze energielaag te laten stromen en ervaren.

Namasté Simone www.adhara-yoga.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten